Τεχνολογία η οποία επιτρέπει σε drone να πιλοτάρεται από το έδαφος στον αέρα μόνο με τη δύναμη του εγκεφάλου, παρουσίασε η πορτογαλική εταιρεία Tekever. Η εταιρεία αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα έτσι ώστε να πιλοτάρουν ακόμη και αεροσκάφη. Μπορεί δηλαδή να δούμε στο μέλλον αεροσκάφη τα οποία δεν έχουν πιλότο και πλήρωμα.

    Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν στο σχετικό ρεπορτάζ που έκανε το BBC ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω της αίσθησης ότι δεν υπάρχει ασφάλεια.

Η Tekever, που είναι ειδική στα drones καθώς εδώ και χρόνια συνεργάζεται με εταιρείες ασφάλειας, αστυνομία και στρατό, χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία Electroencephalography (EEG) μέσω της οποίας δίνει οδηγίες στο software που τις μετατρέπει σε εντολές προς το drone. Η τεχνολογία EEG λειτουργεί εντοπίζοντας δραστηριότητες σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου.

    Μετά από μήνες εκπαίδευσης οι «πιλότοι» είναι ικανοί να διδάξουν τον εγκέφαλό τους πως να σκέφτεται για να μετακινεί έναν μικρό κύκλο σε μια οθόνη υπολογιστή, και αυτό αποτελεί το μέσο ελέγχου του drone.

Ο επικεφαλής της Tekever μοιάζει να είναι αισιόδοξος για την νέα τεχνολογία καθώς ανέφερε ότι στο μέλλον το να πιλοτάρεις ένα αεροσκάφος θα είναι τόσο εύκολο σαν τις καθημερινές δραστηριότητες που κάνουμε, το περπάτημα ή το τρέξιμο.