Ο επεξεργαστής πτήσης (flight controller ) είναι το μυαλό του multicopter μας , χωρίς αυτόν  θα ήταν αδύνατο να πετάξει . Είναι μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που λαμβάνει  εντολές από τους αισθητήρες της αλλά και τις εντολές του χρήστη (μέσω της τηλεκατεύθυνσης ) και ρυθμίζει την ταχύτητα των μοτέρ ώστε να σταθεροποιείται το μοντέλο μας και να μπορεί να πετάει . Οι flight controllers έχουν διάφορους αισθητήρες είτε ενσωματωμένους ή και σε κάποιες περιπτώσεις εξωτερικούς , όπως γυροσκόπια ( gyro ) , επιταχυνσιόμετρα ( accelerometer -Acc  ) , βαρόμετρα ( barometer)  ,  πυξίδες ( magnetometer)  και Gps ( κάποιοι πιο εξελιγμένοι)  . Το γυροσκόπιο είναι για τον προσανατολισμό  , το βαρόμετρο για τον υπολογισμό του ύψους , η πυξίδα για τον έλεγχο της κατεύθυνσης και το gps για τον εντοπισμό της ακριβής θέσης και διαφόρων λειτουργιών όπως χάραξη πορείας , follow me  και επιστροφή στην αρχική θέση σε περίπτωση βλάβης .

  

  

Τι είναι ο flight controller ;

   Ενώ όλοι οι flight controllers έχουν παρόμοιους αισθητήρες  ,για  τον ίδιο σκοπό , έχουν διαφορετικό λογισμικό που αποδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά πτήσης με αποτέλεσμα το ίδιο  multicopter να πετάει διαφορετικά με κάθε controller . Επίσης δεν  μπορούμε να πούμε ότι ένας  είναι  καλύτερος από κάποιον άλλον .  Έτσι άλλος είναι καλύτερος για μικρά αγωνιστικά multicopters , άλλος για μεγάλα μοντέλα , για αυτόνομες πτήσεις , αεροφωτογραφησεις κ.ο.κ. Υπάρχουν και κάποιοι κλώνοι γνωστών controller σε χαμηλότερη τιμή και ανάλογης ποιότητας .

Διάφοροι controllers

  O naza είναι ένας πολύ διαδεδομένος controller , τόσο για την αξιοπιστία του και για την πολύ σταθερή πτήση που προσφέρει , όσο και για την απλότητα στο σετάρισμά του . Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και το πολύ εύχρηστο πρόγραμμα κάνει την ρύθμισή του πολύ απλή . Βγαίνει σε δύο εκδόσεις την lite και την V2 , συνδέεται με Gps και έχει χρήσιμες λειτουργίες όπως return to home , IOC . Τα flight modes είναι τρία  , Gps mode / Atti mode / Manual. Ιδανική λύση για αυτούς που θέλουν να στήσουν εύκολα το multicopter τους.

Naza lite /v2

  Η 3dr Robotics έχει σχεδιάσει τον Apm . Έναν πολύ καλό κοντρόλερ , ανοιχτού κώδικα , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελικόπτερα , αεροπλάνα , αυτοκίνητα και φυσικά σε multicopters .Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού συνδέσουμε τον Apm με το pc και το Mission Planner θα πρέπει να φορτώσουμε το κατάλληλο firmware για το μοντέλο μας .  Μπορούμε να επέμβουμε σε  οποιαδήποτε παράμετρο και να μετατρέψουμε το multicopter σε ένα πλήρως αυτόνομο σκάφος , αφού προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες , όπως σχεδιaσμό αυτόνομης πτησης , follow me , POI , IOC και πολλές άλλες σε μια μεγάλη ποικιλία flightmodes . Eκτός από το Gps , μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους αισθητήρες , θερμοκρασίας , sonar κ.α. και φυσικά τηλεμετρία , osd  , gimbal .   Χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να παραμετροποιηθεί  , αλλά αν γίνει σωστά θα προσφέρει μια πολλή καλή και αυτόνομη πτήση .

 

   Ένας άλλος κοντρόλερ από την 3DR είναι ο Pixhawk . Είναι επίσης ανοιχτού κώδικα , χρησιμοποιεί το ίδιο firmware με τον Apm , άρα ίδιες δυνατότητες , αλλά είναι πιο γρήγορος (32bit )και με μεγαλύτερη μνήμη . Είναι πιο ακριβός από τον Apm και  είναι το μέλλον της 3DR .

 

 

 

Apm / Pixhahk

    Η Openpilot  προσφέρει δύο controllers , τον CC3D ( copter control 3d ) και τον Revolution (revo ) .  Υποστηρίζουν ελικόπτερα, αεροπλάνα και multicopters . Έχουν  32bit επεξεργαστή , 3 axis gyro και 3axis accelerometer . Ο Revo επίσης παίρνει Gps και τηλεμετρία . Tα project της OpenPilot  προσπαθούν να γίνουν φιλικά προς τον χρήστη χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στο σετάρισμα  και το έχουν πετύχει . Προγραμματίζονται εύκολα και λόγω του μικρού μεγέθους και βάρους   , είναι ιδανικοί για μικρά racing  multicopters. Η τιμή τους είναι χαμηλή σε σχέση με αλλους controllers.

 

CC3D  / revo

KK2 / ΚΚ2.1

    Eίναι μια πλακέτα φθηνή , απλή και κατάλληλη για αρχάριους .Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η οθόνη που έχει ενσωματωμένη και τα τέσσερα κουμπιά που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε το πολυκόπτερό μας χωρίς να το συνδέσουμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή . Υποστηρίζει διάφορα μοντέλα από  τρικόπτερα εώς και οκτακόπτερα .

   Η ΚΚ2.1 είναι η νέα έκδοση με αναβαθμισμένους αισθητήρες και μνήμη .

   Υπάρχουν δύο εκδόσεις , η Naze32 acro και η Νaze32Full . Η διαφορά βρίσκεται στο ενσωματωμένο βαρόμετρο και πυξίδα της full έκδοσης . Είναι πλακέτες σχεδόν ίδιες με την CC3D , με μια  διαφορά στον επεξεργαστή τους , η Naze32 χρησιμοποιεί τον MPU6050 αντί του MPU6000 . Το firmware της  δέχεται μεγαλύτερη παραμετροποίηση από της CC3D .

Xρησιμοποιείται και αυτή η πλακέτα σε μικρά  racing multicopters .

Νaze 32 acro / full

   Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί controllers Μultiwii , όπως ο Multiwii pro που είναι βασισμένος στο Arduino και χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή ATmega2560 . Multiwii είναι το όνομα ενός opensource project που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Χρησιμοποιεί Nintendo Wii Nunchuck hardware. Τον κώδικά του τον χρησιμοποιούν και άλλες πολλές πλακέτες . Είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος και μπορεί να υποστηρίξει πολλούς αισθητήρες , gps και λειτουργίες για αυτόνομη πτήση . Χρειάζεται και αυτός ο controller ιδιαίτερες γνώσεις , που τον καθιστούν αρκετά δύσκολο για αρχάριους . Αποτελεί έναν πολύ καλό controller , όταν ρυθμιστεί σωστά .

Multiwii

ArisR.